Október elejétől gyűjti a Magyar Közösség Pártja az aláírásokat petíciónkhoz, amelyet a helyi népszavazások eredményének kötelező érvényűsége érdekében indítottunk. Településeinken voltak sikeres népszavazások, amelyek eredményét felülírta a központi hatalom. Elmeszelte a belügyminisztérium a migránsok befogadását szabályozó kötelező kvóták ellen, a település eredeti történelmi nevének visszaállításáért, vagy néhány környezetvédelmi beruházás ellen megtartott helyi népszavazás eredményét.

A mostanáig összegyűlt aláírások száma azt bizonyítja, hogy felhívásunk nagy visszhangra talált, és a felvidéki magyarok számára nem közömbös a téma. Hogyan is lenne közömbös, hiszen alapvető polgári jogainkról van szó!

Az idő remélhetőleg minket igazol

Reméljük, az idő minket igazol majd, hiszen az Európai Bizottság nemrég megtartott rendkívüli ülésén az ún. állandó kötelező kvóták/kontingensek ügye legalább a jövőre nézve megbukott. Magyarán: az EB nem kötelezhet bennünket akaratunk ellenére további migránsok befogadására. (Hogy a belügyminiszteri értekezleten már elfogadott elosztással mi történik, arról majd az emberjogi bíróság és a valós élet dönt.) A petíció másik két kérdésére Szlovákiában keressük a megoldást.

peticio_komarom.jpg

Mert Szlovákiában is érvényesülnie kell a közvetlenül kinyilvánított népakaratnak! Magyarán: ha egy község-közösség népszavazást tart környezetvédelmi vagy névhasználati kérdésről, akkor a szlovák törvényhozásnak azt tiszteletben kell tartania. Nem normális dolog – és a demokrácia elveit is sérti –, hogy egy közösség akaratát valamelyik minisztérium egyszerűen sutba dobja, ilyen-olyan „szakvéleményre”, néha homályos törvényi megalapozottságra hivatkozva. Ez a gyakorlat – a rólunk, de nélkülünk – ellentmond a demokrácia alapelveinek. A demokrácia csak akkor lehet teljes, ha minden szinten érvényesül.

Nem külön jogokat akarunk, hanem azt, hogy a népszavazás intézménye, amely a demokrácia alapköve, ügydöntő legyen, eredménye pedig kötelező a hatalom számára. Minden szinten. Ha például a bősi, peredi vagy párkányi polgárok azt kívánják, hogy településük becsületes nevét kapja vissza, akkor az ő akaratukat az államnak tudomásul kell vennie!

Az előzetes célt már teljesítettük

A Magyar Közösség Pártja kitűzött célja az volt, hogy Szlovákia magyarlakta vidékein legalább tízezren aláírják a petíciós íveket. Ennyi aláírás kell ahhoz, hogy a belügyminisztérium köteles legyen velünk konzultálni a kezdeményezésről. Az eddig összegyűlt aláírások száma (meghaladja a húszezret) feljogosít bennünket arra, hogy párbeszédet kezdjünk a belügyminisztériummal.

peticio_bb.jpg

Köszönet érte mindenkinek, aki időt és energiát fordított, illetve fordít erre a fontos ügyre.

Az aláírásgyűjtést a nagy érdeklődésre való tekintettel decemberben is folytatjuk. Reméljük, hogy az MKP a március 5-i parlamenti választások után már parlamenti pártként tud benyújtani törvénymódosítást a petícióban felvetett kérdések rendezése érdekében.

 

Őry Péter, az MKP önkormányzati alelnöke,

a petíciós bizottság tagja

Szerző: Őry Péter  2015.12.02. 16:58 Szólj hozzá!

Címkék: aláírásgyűjtés petíció MKP migránskvóta petíciós bizottság

A bejegyzés trackback címe:

https://orypeter.blog.hu/api/trackback/id/tr548133730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása